Miljöpartiet kritiserar regeringen för inblandningen i Schweiz

"Man ska inte lägga sig i ett annats lands demokratiska process"
0:15 min

Miljöpartiet är starkt kritiskt till Sveriges hemlig kampanj för att påverka folkomröstningen i Schweiz om att landet ska köpa stridsflygplanet JAS Gripen, som Ekot avslöjar i dag.

Det handlar bland annat om den svenska ambassaden i Schweiz ska fixa intervjuer och lobbar in positiva artiklar om Sverige i schweizisk media.

Peter Rådberg från Trollhättan, som är Miljöpartiets försvarspolitiska talesperson, säger till P4 Väst att det tyvärr inte var oväntat att Sverige sysslar med sådant här. 

– Hela den här vapenhandeln är tyvärr en ljusskygg verksamhet.

Sedan i höstas finns en särskild plan med stödaktiviteter kallad Bruttolista AB Sverige. Flera svenska ministrar har fått brev från ambassadören i Schweiz Per Thöresson, från Uddevalla, där han beskriver planen.

Ambassadörens rapporter har hemligstämplats.

Thöresson säger till Ekot att det handlar om vanligt ambassadarbete.

– Det är inte en lista för att påverka opinionen, det är en lista över alla evenemang som vi har planerat, säger Per Thöresson.

Utrikesminister Carl Bildt skriver på mikrobloggen Twitter att de aktiviteter som ambassaden i Schweiz ska ha utfört är "självklara och naturliga för en ambassad".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".