Ica i Färgelanda anmäler inte alla snatterier. Foto: Ica Färgelanda

Tidskrävande för butiker att polisanmäla snatterier

1:21 min

Svenska butikers snatterianmälningar har minskat, men det betyder troligen inte att snatterierna blivit färre.

Sveriges butiker anmälde 20 procent färre snatteribrott i fjol jämfört med 2012. Men Daniel Larsson på Ica i Färgelanda, som senast i tisdags råkade ut för ett snatteriförsök, tror inte det betyder att snatteriet har minskat.

– Vi har inte uppfattningen att det har minskat, men vi anmäler inte alltid när någon snattar.

Varför inte?

– Då måste det vara att man håller kvar personen till polisen kommer och det har vi inte alltid varken tid eller trygghet att göra. Sedan är det så små belopp att det inte lönar sig att hålla en snattare i en timme för då har ju lönekostnaden redan överskridit värdet. Det kan kännas lite lönlöst.

Mats Glansberg på polisen i Uddevalla menar att det något omständliga och tidsödande anmälningsarbetet ändå är nödvändigt.

– Det handlar ju om rättssäkerheten i Sverige, vi har krav på oss vad vi ska göra i ett sånt här ärende. Jag kan förstå om en handlare tycker att det är mycket jobb i förhållande till värdet, men det handlar ju som sagt om rättssäkerheten.

Glansberg säger att just de snatterier där personen har blivit tagen på bar gärning och kan hållas kvar har en hög uppklarningsprocent men tycker att  alla snatterier ska anmälas, även om de kan vara svårlösta.

– Om inte alla brott anmäls så har vi ingen kunskap om vilka brott som sker i samhället och det är ett problem i sig.

Men för Daniel Larsson på Ica i Färgelanda gäller det att anmälningarna leder någonstans.

– Varje snatteri för sig är ju ganska låga belopp men under ett år kanske det blir 100 000 kronor eller mer och då blir det plötsligt kännbart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista