Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Motsatta tolkningar om elpistolen är ett mordvapen

0:33 min

Den 72-åriga kvinnans make kan ha dött av att hon använde en elpistol mot honom, men det är inte säkert. Det enligt en expert. Frågan är viktig för utgången i målet, där kvinnan misstänks för mordet på sin make för 18 år sedan utanför Strömstad.

I dag fortsatte rättegången mot den mordmisstänkta 72-åriga kvinnan. Hon nekar till anklagelserna, men enligt åklagaren har hon mördat sin man för över 18 år sedan med hjälp av en elpistol.

Under eftermiddagen förhördes ett viktigt vittne, en professor i anatomi, och de flesta av frågorna handlade om mannen kan ha dött av att kvinnan använde elpistol mot honom.

Lite överraskande kanske, var både åklagaren och advokaten nöjda med svaren de fick av professorn. Men de hade ändå helt motsatta åsikter, något som framkom rätt tydligt när det ställde sina frågor i rätten.

Åklagaren: Om man utifrån vad vi vet om mannen, att han hade hjärtproblem, och att han utsatts för en längre exponering av en elpistol, kan man utesluta att han dött av elpistolanvändningen?

– Det är absolut inte omöjligt att utesluta. Det ter sig som en fullt möjlig orsak till varför han avled, sade professorn.

Direkt efter det ställde försvarsadvokaten frågan.

Kan du fastslå ett samband mellan elpistolexponeringen och mannens död?

– Absolut inte, svarade professorn.

När P4 Väst pratade med åklagare och försvarare efter förhandlingens slut i dag tyckte båda att vittnesmålet hade stärkt just deras uppfattning.

– Han säger att det är en möjlig dödsorsak att använda elpistol på en så hjärtsjuk person som det handlar om. Jag menar att det gav gott stöd åt mitt yrkande om mord, säger kammaråklagare Stefan Lind.

– Han säger att det inte går att säga att en elpistol har lett fram till döden. Kan man inte fastslå det orsakssambandet kan man heller inte fälla någon för mord, säger advokat Björn Hurtig som vill se att hans klient frias.

Även grannen som hittade mannen i Strömstad död i september 1995 förhördes i dag i tingsrätten.

Den döde mannen ska tidigare ha berättat för ett vittne att "hittar du mig död är det hon som har gjort det." – och då syftat på den misstänka kvinnan.

Den 72-åriga kvinnan som var gift med den döde mannen, och som står åtalad för mord nekar till brott. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista