Dvärgbandmasken kan ha etablerat sig i Sverige

"450 sorkar ska undersökas"
0:49 min

Just nu undersöks ett stort antal sorkar på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala. Om sorkarna är infekterade med dvärgbandmask så ses det som ett tecken på att parasiten verkligen har etablerat sig i Sverige.

Forskaren Andrea Miller på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, berättar att de under förra våren och i höstas samlade in totalt nästan 450 sorkar som nu ska undersökas.

Ungefär hälften av dem är dissekerade och hon har hittat mängder av parasiter, men eftersom det inte går att säkert avgöra med blotta ögat om det är rävens dvärgbandmask eller någon annan parasit så har prover på djurens levrar skickats vidare för DNA-analys.

Forskarna är idag inte säkra på om rävens dvärgbandmask etablerades i Sverige i samband med upptäckten av några infekterade rävar för nu tre år sen, eller om den funnits här längre, i det fördolda.

Av de 127 rävspillningsprover som Andrea Miller samlade in i samma områden som hon hämtar sina sorkar har fem visat sig infekterade, två i Uddevalla och tre i Katrineholm. 

Frågan hon nu vill ha svar på är om sorkarna är infekterade, vilket i så fall bevisar att  masken har en fullbordad livscykel och är etablerad här, något som rävspillningsproverna indikerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".