Sofia Falkman. foto: P4 Väst

Jägarapp kan göra Sofia Falkman från Skåpafors till årets affärskreatör

2:25 min

Hon visste inget om jakt och skulle sälja in en mobilapp till äldre jägare som var skeptiska till den nya tekniken. Ändå lyckades hon. Undra på att hon är kandidat till titeln "årets affärskreatör".

Det Sofia och hennes kamrater har konstruerat är en eftersöksapp. Med den kan man få reda på om det finns någon jägare i närheten av ett skadat djur, som kan ta hand om djuret.

Appen utvecklades som ett så kallat UF-företag inom ramen för hennes gymnasieutbildning men har sedan omvandlats till ett riktigt företag.

– När vi började hade vi ingen erfarenhet av jakt. Vi var unga tjejer som mötte äldre manliga jägare med en viss misstro mot den nya tekniken. Så man kan säga att vi hade oddsen emot oss.

Men appen blev en jättesuccé, både här hemma och utomlands.

Nu arbetar Sofia Falkman, förutom med appföretaget, även som projektledare för Ung Företagsamhet i Fyrbodal. Men om hon vinner tävlinegn "Årets Affärskreatör" får hon en plats på Handelshögskolan.

– Det vill jag jättegärna. Just nu är jag med bland de tio slutkandidaterna.

Det är bland annat utvecklingen av eftersöksappen som har gjort henne aktuell för titeln. Men hon beskriver sig själv som en allmännt drivande och företagsam person.

– Det kan bero på min bakgrund. Min pappa är egen företagare.

Lyckas hon i sina ambitioner vill hon gärna att hennes företagsamhet och drivkraft ska komma hembygden till godo.

– Jag skulle vilja göra något bra för Skåpafors i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista