Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Lysekilsbanan räddas av Trafikverket fram till 2015

1:03 min

Trafikverket kommer att fortsätta underhålla järnvägen mellan Munkedal och Lysekil, trots att det inte har körts reguljär trafik där sedan 2010, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

– Oerhört glädjande, säger moderata kommunalrådet Mats Karlsson i Lysekil till P4 Väst. Vi har kämpat för detta i många år.

Trafikverkets beslut innebär att man fortsätter underhålla banan till sommaren 2015. Det betyder att järnvägsföretag och transportörer får två sommarsässonger på sig att visa det det finns ett behov av trafik på Lysekilsbanan, skriver Trafikverket.

Västtrafik har tidigare fått erbjudande från SJ om att köra persontåg under midsommarhelgen och ytterligare sex sommarveckor. Så redan till sommaren kan det alltså bli tågtrafik på Lysekilsbanan.

– Vi hoppas att även godstrafiken startas upp så att myndigheterna kan se att lysekilsbanan behövs. Det finns industrier som vill återuppta frakt via järnväg, säger kommunalrådet Mats Karlsson.

Han anser att det är betydelsefullt för Lysekil med en bra infrastruktur, både via järnväg och landsväg.

– Nu får vi se hur satsningen på sommartrafik faller ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista