Statsvetaren och EU-experten Linda Berg svarar på frågor om EU-valet. Foto: Carl-Henrik Trapp

Landsbygden dåligt representerad i EU-valet

1:07 min

Vår inställning till EU kan påverkas om för många eu-kandidater på valbar plats bor i Stockholm, säger statsvetaren Linda Berg.

– Därför att det kan bidraga till en mindre legitimitet och att det kan vara svårare att nå ut med information till olika delar av landet om vad som händer, vad kandidater gör och arbetar med, säger Linda Berg.

Vår kunskap om vad våra EU-parlamentariker håller på med kan bli sämre och därmed också vår välvilja mot EU.

Av dem som kandiderar till EU-parlamentet och som står på valbar plats, bor hälften i Stockholms län och vissa delar av landet har ingen representant alls.

Men för hur de svenska frågorna förs fram i Strasbourg har bostadsorten ingen direkt betydelse.

– Det är viktigare vad de har för kompetenser, vilka sakfrågor de vill driva, att de återspeglar den politiska ideologi som väljarna röstat fram och så vidare, så där spelar det mindre roll.

Men vi som röstar har ju ett ord med i laget som kan rita om kartan, och just i EU-valet så är vi mer benägna att kryssa för en kandidat vi gillar, än i övriga val.

– Många väljare är också måna om vilka kandidater man vill skicka ner till Bryssel och har därför också kryssat fram en helt annan person än den som står först eller näst först på partiets lista, säger statsvetaren vid Göteborgs Universitet, Linda Berg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista