Jan Björklund. Foto: Joakim Jacobzon/Sveriges Radio.

Minskad administration för lärare välkomnas av lärarfacken

1:31 min

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) föreslår en lagändring för att minska lärarnas administrativa börda. Rätt väg att gå enligt lärarfacken.

Allt mer av lärarnas tid ägnas åt pappersarbete och allt mindre åt undervisning. Det vill utbildningsminister Jan Björklund nu ändra på genom att minska kraven på åtgärdsprogram.

Goda nyheter enligt lärarfacken som har sett hur tidskrävande åtgärdsprogrammen är.

-- Lärarkåren upplever att de tar alldeles för mycket tid, inte minst från undervisningen.

Den frustration som Agneta Läckström på Lärarförbundet i Uddevalla vittnar om handlar om arbetet med åtgärdsprogram, ett dokument som ska upprättas när man befarar att en elev inte kommer nå kunskapsmålen men som riskerar att ta mycket av lärarens tid.

Tid som kan användas bättre, tycker också Gunnar Hermansson på det andra lärarfacket, Lärarnas Riksförbund.

– Det handlar om att få dit extrastöd och inte skriva det på papper.

Men behövs inte både och egentligen?

– Jo det behövs både och men man måste hitta rimliga nivåer. Det här är ett steg i rätt riktning.

Med Björklunds nya lagförlag skulle åtgärdsprogrammen försvinna för de elever med behov som kan tillgodoses i den vanliga undervisningen.

Men för elever som behöver omfattande stöd så kommer åtgärdsprogram finnas kvar, men i en ny förenklad form som bara talar om när och av vem uppföljning ska göras, inte hur.

Att lätta lärarnas administrativa börda är ledordet i lagförslaget och Lärarförbundets Agneta Läckström tycker det är rätt väg att gå.

– Här frigörs tid till att jobba med eleven istället och det måste vara rätt väg att gå. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista