Foto: Marie Mattsson/P4 Väst

Högskolan Västs prorektor kritisk till Borgs förslag

1:15 min

Sänkt studiebidrag och höjt låneutrymme för studenter, det förslaget presenterade Anders Borg vid en presskonferens igår. Ett förslag som nu möts av stark kritik.

Anders Borgs förslag är att studiebidraget ska sänkas med 300 kronor i månaden och samtidigt ska låneutrymmet höjas med 1300 kronor. Ett förslag som ska spara en miljard kronor. På Högskolan Väst är man kritisk till reformen.

– Spontant reagerar jag med oro, för att det här förslaget kan få effekter i grupper som inte kommer från studievana miljöer, säger prorektor Jan Theliander.

Även hos studenterna finns det ett starkt motstånd. Marcus Åhagen är ordförande för Studentkåren vid Högskolan Väst och han tror att förslaget kan komma att bli en klassfråga.

– Vissa kommer inte ha råd att investera i att studera och då blir det bara en viss del av samhället som har möjlighet att studera på högre nivå.

Och kritikerna ser ut att bli fler och fler.
– På bara ett dygn har Facebook-gruppen "Nej tack till sänkt studiebidrag" fått 42 000 medlemmar, så det finns ett väldigt stort motstånd mot den här reformen, säger Marcus Åhagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista