Henrik Sundström. Foto: Susanna Wictorzon/Sveriges Radio.

Petad moderat skyller på komplott

0:23 min

Moderaten Ann-Charlott Gustafsson i Uddevalla ville ha ersättning för fyra möten som hon inte varit på. Nu petas hon från valbar plats av moderaternas nomineringskommitté.

Hon säger att det är ett ärligt misstag, hon gjorde fel när hon fyllde i närvarorapporterna på grund av stress och långa arbetsdagar privat.

– Jag har två företag, jag jobbar 12-14 timmar om dagen. Dessa fyra möten ska ha ägt rum under en period på sex månader. Jag har gjort ett misstag på grund av stress när jag fyllt i närvarorapporten, säger Ann-Charlott Gustafsson.

Hon tycker att gruppledaren Henrik Sundström borde pratat med henne innan han gick med uppgifterna om felen i hennes närvarorapporter till nomineringskommittén, som nu petat henne.

– Partiledningen vill få bort mig, säger Ann-Charlott Gustafsson.

Varför?

– För att jag är en stark kvinna, jag har en stark vilja. jag viker inte ner mig. Då ses jag som ett hot, säger Ann-Charlott Gustafsson.

Henrik Sundström, gruppledare för Moderaterna i Uddevalla, är den som sett felaktigheterna i Gustafssons närvarorapporter och var den som gick till nomineringskommittén med uppgifterna.

Han tycker inte att han behövde gå till Gustafsson först, eftersom hon fick ett brev hem av kommunen där hon blev meddelad om problemen med närvarorapporterna. Henrik Sundström säger också att han inte köper Ann-Charlott Gustafssons argument om att han vill få bort henne på grund av att hon är en stark kvinna.

– Nej, vi är ett lag och alla har lika stor röst i det laget. 

Du har inget problem med starka kvinnor i partiet?

– Nej, tvärtom. Den valsedel nomineringskommittén nu har lagt innehåller fler kvinnor än tidigare år. Nej, det här genuskortet känns väldigt främmande, säger Henrik Sundström.

Ann-Charlott Gustafsson hann inte få ersättning för de fyra möten hon inte var på. Felet i närvarorapporterna upptäcktes och åtgärdades innan ersättning hann betalas ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista