Tomatsådd. Foto: Cecilia Bergil/P4 Väst

Nu är det dags att så dina egna grönsaker

5:15 min

Slutet av februari är här tillsammans med sin vän ljuset. Det innebär att nytt liv kan gro. Trädgårdsexperten Peter Hliton ger sina bästa tips till nybörjaren som vill odla.

– Många har ju inglasade uterum och balkonger vilket gör att man kan tjuvstarta ganska rejält. Har man det mörkt hemma så är det bättre att vänta lite. Det är för tidigt att ha något i växthus än så länge men har man möjlighet att odla fram sin egen paprika, chili och tomater så är det ju fruktansvärt roligt, säger P4 Västs trädgårdsexpert Peter Hilton.

Finns det några nybörjarmisstag i fröstadiet som folk brukar råka ut för?

– Det man ska tänka på är att man ska så i en ganska liten kruka som man börjar med. Och i den krukan placerar man såjord som inte har för mycket näring i sig. Sen får man inte så fler frön i den krukan än vad den tål, det gör många fel i början - att de sår för många frön.

– Ett annat knep är att sätta vanlig jord i botten och såjord på toppen så hoppar man över ett steg, säger Peter Hilton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista