Konståkningsdomare Mona Jonsson Uddevalla. Foto: Peter Olsson/P4 Väst.

Mona mitt i konståkningsdramatiken i Sotji

6:40 min

Konståkningsdomaren Mona Jonsson från Uddevalla fick hela världens blickar riktade mot sig i Sotji när den ryske konståkningsprofilen Jevgenij Plusjenko tvingades bryta.

En av världens främsta konståkare och hemmahoppet Jevgenij Plusjenko var med och tog guld i lagtävlingen som inledde OS. Men när det var dags för den individuella tävlingen satte ryggproblem stopp för honom.

Något han meddelade Mona Jonsson strax innan han skulle ha åkt. Jonsson hamnade därmed i blickfånget när en av Rysslands stora idrottsprofiler tackade för sig.

– Han tar sig för ryggen och han gör en uppgiven gest till publiken. Han åker fram till domaren och pratar. Han åker fram till svenska Mona Jonsson. Det är stor dramatik när 14 000 på läktaren tystnar och undrar vad Jevgenij Plusjenko säger till Mona Jonsson, kommenterade Radiosportens Alexander Lundholm.

Mona Jonsson, vad sade han till dig?

– Han sade att när han gjorde ett hopp under uppvärmningen knäckte det till i hans rygg och att det är hans rygg som har gjort att han inte kan fortsätta. Då frågade jag honom, för det är ett uppdrag jag har där, om han vill ha ytterligare tre minuters uppvärmning eller väntan. Men han sade att det går inte.

Mona Jonsson säger att hon var väldigt koncentrerad när Plusjenko åkte fram till henne. Nu när hon hör referatet i efterhand kommer fler känslor.

– Hjärtat börjar faktiskt slå riktigt ordentligt, för jag har inte hört det förut. Jag har bara suttit och varit med uppe i det. Det var annorlunda att höra, när jag sitter på plats så är jag bara koncentrerad på vad som händer framför mig. Det här var ganska häftigt att höra, säger hon.

Hur var ditt OS?

– Det var helt fantastiskt. Dömningen gick bra och allting med boende, ishallarna var fantastiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista