Peter Ojala på väg mot Paralympics. Foto: P4 Väst

Olyckan förändrade livet för Peter Ojala – nu väntar Paralympics

7:42 min

Den 30:e januari 1996 klockan 11.45 var Peter Ojala med om en trafikolycka och blev liggandes på sjukus i ett år. I dag är Peter Ojala från Vänersborg lagkapten för det svenska kälkhockeylandslaget.

Knappt är Vinter-OS i Sotji över med 15 svenska medaljer förrän det laddas om för Paralympics. Den 7 till den 16 mars är det funktionshindrade idrottare från hela världen som intar de olympiska arenorna.

En av dem är Peter Ojala från Vänersborg som är lagkapten för det svenska kälkhockeylandslaget.

Men resan började redan för 18 år sedan när Peter Ojala krockade och blev ryggmärgsskadad. Efter ett år kom han hem till Lilla Edet där han bodde då och började han fundera på vad han kunde göra. Idén om att börja idrotta slog honom och han började med basket, tennis, sitski, innebandy och vattenskidåkning.

– Vid sidan höll jag på med kälkhockey, för det var en bra aktivitet för att hålla igång.

Framförallt hjälpte träningen mot den ständiga smärtan i ryggen och det var det som gjorde att Peter Ojala insåg att han var tvungen att fortsätta med sporten. 

– Jag tänkte att: såhär måste jag träna så mycket som möjligt, och tränar man mycket måste man bli bra på något tillslut.

Och visst blev han bra, lagkaptenen för landslaget i kälkhockey. Men innan olyckan hade inte idrotten en särsklit självklar plats.

– Jag bara jobbade måndag till fredag som alla andra och så tränade vi på helgerna.

För att hinna med både jobb och träning på hög nivå så går Peter Ojala upp extra tidigt och går och lägger sig senare. Och inför Paralympics har han gått ner i arbetstid för att hinna med träningen.

Vad ser du fram emot främst?

– Njuta av hela situationen, man hör många som inte hinner göra det, så det ska jag göra, jag är väl förberedd.

Hur kommer det gå på premiärmatchen?

– Målet är att komma etta eller tvåa i vår grupp så att vi kommer vidare. Jag har sagt att vi kommer spela om medalj och jag är ju lagkapten så då måste de andra göra som jag säger så det får bli en medalj, säger kälkhockeylandslagets lagkapten Peter Ojala.

Nästa mål är att ta sig till sommar-OS, men inte med kälkhockey förstås, istället satsar Peter Ojala på att bli en av världens bästa i tennis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista