Cykla för en bättre hälsa hoppas Lilla Edet. Foto: Be Green Umeå

Lilla Edet vill att bilister ska bli testcyklister

Helena Grimm: Många skulle må bättre av att cykla
2:55 min

Vill du bli av med ditt bilberoende? Nu hoppas Lilla Edets kommun på fler cyklister och söker fem testcyklister som vill förändra sina resvanor för att skapa bättre hälsa.

För att bli testcyklist ska du bo i Lilla Edet och använda bil i vardagen, exempelvis till arbetet, förskolan, fritidsaktiviteter eller för att träffa vänner.

– Det som krävs är att du kör bil idag och att du vill testa något annat, säger Helena Grimm som är miljösamordnare i Lilla Edets kommun och ansvarig för projektet.

Projektet är en forhoppning om att skapa bättre hälsa.

– Många som kör korta sträckor skulle må bättre av att cykla en kort sväng på morgonen eller efter jobbet. Men så finns det kanske anledningar som gör det svårt som barn som måste skjutsas.

De som går med får en läkarundersökning så att projektet kan se . Dessutom finns en cykelcoach som hjälper och stöttar under vägen.

– Det är ungefär som en sluta-röka-coach fast som hjälper till att börja cykla istället.

En cykelexpert hjälper till att välja ut den rätta cykeln också. Som vikcykel för pendlare eller "Christianiacykel" med en stor låda fram för barnfamlijen.

Cajsa Vingros Carlson
cajsa.carlson@sverigesradio.se
0522670025

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".