Sven Erik Hedlund visar på en av skyltarna som kommer sättas upp i området. Foto: Sophia Nilsson/P4 Väst

Grannar i Bengtsfors går samman mot inbrott

1:20 min

Efter att ha tröttnat på inbrott och okända människor som stryker runt knuten fick flera boende i Ödskölt i Bengtsfors kommun nog.

Nu har de startat en grannsamverkan för att förebygga fler brott. Sven Erik Hedlund och hans fru har själva haft besök av tjuvar.

– De var vid fönstret och tittade in, innan vi gick upp på morgonen. Och min fru fick ett ansikte rätt emot sig. Sen fick vi ju se att de hade gjort håll i däcken på bilen. Då ringde jag till polisen, och jag blev så pass arg att jag inte klarade av att vänta längre. Då samlade vi till en grannsamverkan. Och nu är vi i gång när som helst, säger Sven Erik Hedlund.

Han och många andra i Ödsköld tröttnade på den senaste tidens inbrott och inbrottsförsök.

Nu har i stort sett hela samhället, 150 fastigheter har gått i hop för att göra vad de kan för att hjälpa polisen att förebygga brott.

Enligt preliminära siffror från Brottsförebyggande rådet anmäldes 18 bostadsinbrott i Bengtforts kommun förra året och 2012 17 stycken.

Klas Johansson, polischef i östra Fyrbodal säger att den här typen av projekt mellan invånare, polis och kommun har gett positiva effekter, men de ger inga garantier för att de inte blir fler inbrott. Och det är fortfarande polisen som har ansvaret att förebygga brott.

– Det man ofta glömmer bort av är att polisens arbetsuppgifter, att förebygga och beivra brott också ska ske i samverkan med andra externa samverkanspartners. De boende i ett bostadsområde är en viktig del, för att vi ska komma till rätta med den här typen av intigritetskränkande brott som det här handlar om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista