1 av 2
Foto: Claudio Bresciani/TT.
2 av 2
Malin Eriksson spanar på framtida mattrender och har skrivit boken "Taco mexican style". Foto: Åsa Dahlgren

Mer koreansk och baltisk mat på våra tallrikar tror framtidsspanare

3:57 min

– Koreansk mat ökar, liksom mat från Peru, Mexiko och Baltikum. Däremot har vår förälskelse i afrikansk mat svalnat något, säger Malin Eriksson från Trollhättan som arbetar med att hitta framtidens mattrender.

Malin Eriksson har just kommit ut med en kokbok som handlar om traditionella mexikanska tacos. De ser nämligen inte riktigt ut som de vi är vana vid från vårt svenska fredagsmys.

– För det första ska det inte vara hårda tacoskal i Mexiko. Sedan innehåller de inte köttfärs utan kokat kött.

Att ha majskorn, tomater, gurka och paprika i så skålar och blanda ihop det i ett tacoskal är en helt egen svensk variant påpekar Malin.

– Så äter man inte någon annanstans. Det är mer Swe-Mex än Tex-Mex! 

I dag arbetar Malin Eriksson på ett stort svenskt kryddföretag.

Men hon har gått den långa köksvägen och var bland de första eleverna som gick på den restaurangskola i Grythyttan som Carl-Jan Granqvist då nyligen startat, en person som hon minns väl.

– Han använde så många krångliga ord så att jag fick gå hem och slå upp dem i en ordbok. Han var en mycket speciell människa som jag aldrig glömmer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista