Foto: Bengt Israelsson/Sveriges Radio

Kommunalråd: Kropps kunde gjort mer

2:46 min

Handbollsklubben Kroppskultur i Uddevalla är hårt pressad ekonomiskt, men något miljonlån från kommunen blir det inte.

En enig kommunstyrelse beslutade i dag att inte bevilja något lån på 2,5 miljoner kronor till Kroppskultur.

– Partierna har diskuterat frågan och beslutet i kommunstyrelsen är att inte bevilja något lån, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Sundström (M).

– Rent generellt sett så är vi väldigt restriktiva med att ge lån till föreningsverksamhet, och i det här fallet upplever man inte riktigt att klubben gjort allt som står i klubbens makt för att komma till rätta med sina ekonomiska problem, säger Sundström. 

Politikerna vill i stället att Kropps ska försöka göra en ekonomisk uppgörelse med sina fordringsägare, en så kallad ackordsuppgörelse.

Det innebär i de flesta fall att de som Kropps är skyldig pengar inte får lika mycket pengar som klubben är skyldig.

Kropps ansökte i början av januari om ett lån på två miljoner kronor från kommunen.

Anledningen var den knackiga ekonomin och pengarna behövdes, enligt föreningen, för att lösa den akuta situationen. Men i och med dagens beslutet blir det inget lån och vad som händer nu återstår att se.

– Jag behöver mer tid att sätta mig in i beslutet och konsultera med styrelsen, säger Kroppskulturs ordförande Kenneth Carlsson till P4 Väst.

Kenneth Carlsson har lovat en kommentar i morgonprogrammet på fredag. Detta efter ett extrainsatt styrelsemöte på torsdag kväll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista