Läraren Markus Klittvall är kritisk till att peka ut just datorspel. Foto: Oskar Lodin/Sveriges Radio

Elev om Moderaternas utspel: Datorspel kan också vara lärorika

12 min

Moderaterna uppmanar föräldrar att begränsa barnens spelande som de menar tar tid från läxläsandet. Men eleverna på Thoren Innovation School i Uddevalla är skeptiska.

Läxor eller datorspel? Moderaterna menar att svenska elever alldeles för ofta prioriterar det senare. Därför vill de att Sveriges föräldrar ska begränsa sina barns spelande för att de bättre ska klara skolgången.

Några elever på IT-orienterade Thoren Innovation School i Uddevalla känner igen sig i problematiken.

– Det kan hända ibland att man får stressa igenom sista uppgiften, för att man vill spela lite med kompisarna.

Andreas Ryberg och hans två skolkamrater vet att datorspelandet kan gå ut över läxläsningen. Men därmed inte sagt att datorspelandet enbart gör skada.

– Jag lärde mig engelska genom datorspel. Jag tror att politikerna är för gamla, de har inte koll på spel.

Läraren Markus Klittvall tycker också att det är märkligt att fokusera på just datorspel. Han har själv sett hur sport kan gå ut över skolan men det är man mer förlåtande till, även om datorspel kan vara väldigt socialt och utvecklande.

Däremot tycker han att det finns en poäng i att rikta blicken mot föräldrarna, då skolan får en alldeles för stor roll i barns uppfostran.

– Barn är ett föräldraansvar, punkt. Skolan har en uppgift att lära barn saker och ting, men när skolan får ett väldigt stort uppfostringsansvar så blir det en stor börda för skolan.

Men Joel Skoglycka är inte imponerad av att skolpolitikerna har åsikter om vad man gör utanför skolan.

– Jag tror att politikerna vill skylla ifrån sig, istället för att ta tag i de verkliga problemen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista