Publiknätverket

Tjuvar stal diesel ur Fredriks maskiner sju gånger förra året

"När man ska starta maskinen visar bränslemätaren på tomt"
3:05 min

Fredrik Pettersson i Åmål drabbas ofta av dieselstölder. Så ofta att han inte längre vill ha kvar bränsle i maskinerna när han lämnar dem för dagen.

Denna nyhet kom till med hjälp av er lyssnare. Vill du tipsa oss, eller gå med i vårt Publiknätverk, hör av dig på p4vast@sverigesradio.se eller på 0522-67 00 66.

Fredik arbetar som markentreprenör och är en av de som drabbats av återkommande dieselstölder. Förra året stals bränsle ur hans maskiner inte mindre än sju gånger förra året.

Förutom kostnaden för bränslet och skadorna när tjuvarna bryter upp tanklock eller gör hål i bränslebehållaren gör dieselstölderna det svårt att hålla tidsplaneringen, berättar Fredrik Pettersson.

– Det ställer till problem i arbetet när maskinerna inte kan användas. Arbetsschemat för ett arbete eller bygge förrycks. Folk som kommer, snickare och andra måste som är inplanerade måste vänta onödligt länge.

Fredrik och andra som arbetar med dieseldrivna maskiner har tvingats räkna med att tjuvar kan vara framme om man lämnar diesel i tankarna.

– Vi försöker lämna så lite diesel kvar som möjligt och istället ha med oss bränsle i egna tankar. Vi ställer också maskinerna så att de antingen är väl synliga och upplysta eller så otillgängligt som möjligt.

Enligt polisen handlar det om organiserad brottslighet som stjäl bränsle i stor skala och tjuvarna är svåra att få fast. Men Fredrik Pettersson tycker att det är viktigt att anmäla stölderna.

– Jag är noga med att anmäla varje stöld så att polisen kan få hjälp att se ett mönster i stölderna.

Hör av dig till oss

Har du tips eller har frågor om Publiknätverket är du välkommen att ringa på 0522-67 00 51.

Du kan också mejla till: publik.vast@sverigesradio.se.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".