Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Marinas ex-sambo kan dömas till livstids fängelse

1:31 min

I dag avslutades rättegången i hovrätten om mordet på Marina Johansson – där åklagaren yrkade på livstids fängelse för 40-åringen som rätten redan konstaterat är skyldig.

Den 40-årige exsambon har tidigare friats två gånger för mordet på Marina Johansson, men efter att Marinas kropp hittades beviljade Högsta domstolen resning.

I den tredje rättegången har hovrätten beslutat att mannen är skyldig till mordet.

Mannen har genomgått en rättspsykiatriskt undersökning och den visade att mannen inte var allvarligt psykiskt störd och att han kan dömas till fängelse.

I dag hölls den sista rättegångsdagen där åklagaren och försvaret fick ge sin syn på vilket straff exsambon ska få.

Åklagaren yrkade i första hand på livstids fängelse.

– Det finns ett antal försvårande omständigheter som jag tillsammans tagna bedömer har den tyngden och kalibern att det talar för livstids fängelse. Vi har ett andrahandsyrkande som är 18 års fängelse, säger Niklas Sannerholm, chefsåklagare i Göteborg, som i dag vikarierade för chefsåklagare Urban Svenkvist som har varit åklagare under de andra rättegångsdagarna.

Åklagaren lyfter fram att Marina mördades i sitt hem, att hon låg i sin säng, att hon var helt försvarslös och att mordet var planerat. Han säger också att en annan försvårande omständighet är att kroppen gömdes undan.

– Att kroppen legat gömd så länge har ju skapat ett synnerligen stort lidande för de anhöriga och efterlevande. Sammantaget anser jag att det finns goda skäl för ett längre straff  här, säger Sannerholm till P4 Väst.

Försvarsadvokaten Michael Hansson är förvånad över att åklagaren vill ha livstids fängelse för han yrkade att straffet ska bli 14 eller 16 års fängelse. Normalpåföljden när man döms för mord är 14 år.

– Diskussionen bör vara 14 eller 16 års fängelse. Det finns försvårande omständigheter, men det finns även moment som kanske väger upp de försvårande omständigheterna, säger Michael Hansson.

Vilka förmildrande omständigheter finns det enligt dig?

– Om det nu har gått till så som hovrätten har bedömt, så är det ett mycket, mycket hastigt förlopp i gärningen. Det har inte varit något onödigt lidande att tala om. Det är ett allvarliga brott, men det finns alltid grader i helvete också, säger försvarsadvokaten Michael Hansson till P4 Väst

Hur har exsambon reagerat på hovrättens beslut att han är skyldig till mordet?

– Det har givetvis varit tungt för honom, men han måste acceptera det i nuläget. Han liksom jag är nyfiken på att se domen och hur hovrätten har resonerat.

Domen kommer om två veckor 14 mars klockan 11 och Marinas exsambo ska fortsatt vara häktad i väntan på den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista