Siv Andersson. Foto: Susanna Németh/Sveriges Radio.

Siv lämnade ett livslångt missbruk bakom sig

"Jag insåg aldrig att det var så farligt"
2:00 min

Siv Andersson var 50 år gammal när hon slutade missbruka alkohol. På ytan levde hon ett helt "vanligt" liv. Nu är det 11 år sedan.

– Någon Svensson blir vi aldrig som kan ta ett glas vin på fredag. Men man mår bättre, säger Siv Andersson.

Siv Andersson var en arbetsnarkoman på utsidan och privat levde hon med ett missbruk tills att kroppen sa ifrån. Nu är hon öppen med sin historia och när hon började på sitt nya jobb berättade hon för sin chef direkt.

– Jag sa till honom att jag är alkoholist, säger Siv Andersson.

Hennes chef blev inte avskräckt utan blev tvärtom positiv eftersom hon hade berättat. Och att prata om missbruk är något som Siv Andersson tror är speciellt svårt för kvinnor.

– Jag tror många kvinnor känner som är i sin karriär att det är väldigt skämmigt att komma ut och prata om sitt missbruk, säger Siv Andersson.

Här kan du få hjälp

Oavsett om du själv lever med ett missbruk eller är anhörig till någon som gör det så kan du ringa Alkohollinjen. Den är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Rådgivningen sker per telefon och är kostnadsfri. Du kan vara anonym.

Ring 020-84 44 48.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".