1 av 3
Christopher tycker det är dåligt att bara ungdomsmottagningarna i östra Fyrbodal är HBT-diplomerade. Foto: Oskar Lodin/Sveriges Radio.
2 av 3
Den HBT-diplomerade ungdomsmottagningen i Åmål. Foto: Oskar Lodin/Sveriges Radio.
3 av 3
Barnmorskan Mia Öster håller i HBT-utbildningen, men ungdomsmottagningen där hon arbetar är inte diplomerad. Foto: Oskar Lodin/Sveriges Radio.
#hbtvård

Ojämlik vård för HBT-ungdomar i Fyrbodal

1:41 min

För 16-årige Christopher är den HBT-diplomerade ungdomsmottagningen i Åmål som ett andra hem. Men i halva Fyrbodal garanteras inte HBT-ungdomar ett bra bemötande.

Vill du dela med dig av hur vården bemött dig? Hör av dig på p4vast@sverigesradio.se eller genom att använda #hbtvård i sociala medier.

Sedan 2012 kan alla ungdomsmottagningar i Västra götalandsregionen gå en HBT-utbildning för att förbättra bemötandet av homo-, bi- och transpersoner.

Den mottagning som går kursen får också ett HBT-diplom att sätta upp för att bland annat visa att man  inte förutsätter att alla besökare är heterosexuella.

HBT-utbildningen har funnits i snart två år men bara halva P4 Västs område ger sina ungdomar möjligheten att gå till en HBT-diplomerad ungdomsmottagning.

En av dem är ungdomsmottagningen i Åmål där vår reporter träffade 16 årige Christopher.

– Man vet ju inte hur mycket de accepterar en på ett annat ställe.

Vad betyder det för dig att veta att de accepterar dig här?

– Det betyder väldigt mycket, då kan jag känna mig trygg.

Christopher kom ut som homosexuell när han gick i åttan. Då  blev han utstött och bytte till slut skola.

I dag är den HBT-diplomerade ungdomsmottagningen i Åmål som ett andra hem för honom.

Kuratorn Ewa Fritzon har jobbat länge och engagerat med HBT-frågor men tycker ändå att HBT-diplomet de fick för ett år sedan fyller en funktion.

– Det är någon sorts trygghetsstämpel. Att det finns folk med kunskap och att man har tänkt till lite grann.

Men den trygghetsstämpeln finns bara för ungdomarna i halva vårt område, östra Fyrbodal. Mia Öster är samordnare på Kunskapscentrum för sexuell hälsa som håller i HBT-utbildningen.

– Det är en jämlikhetsfråga. Våra politiker talar sig hesa om jämlik vård och vård på lika villkor. Det har blivit ett mantra, men man måste också kunna leva upp till det.

Mia Öster är också barnmorska på ungdomsmottagningen i Strömstad. Precis som alla andra mottagningar i västra Fyrbodal saknar den HBT-diplomering, trots att intresset finns bland de anställda.

Förklaringen är att västra och östra Fyrbodal är två olika sjukvårdsområden med olika områdeschefer. 

– Det är väldigt dåligt att det är sådan skillnad. Var man än är ska man kunna säga vem man är utan att få världens sämsta reaktion, säger Christopher.

Hör av dig till oss

Har du tips eller har frågor om Publiknätverket är du välkommen att ringa på 0522-67 00 51.

Du kan också mejla till: publik.vast@sverigesradio.se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista