Svenskarnas parti vid en manifestation i Lidköping i början av december 2013. Foto: Adam Ihse/TT.

Vänersborgs kommunalråd vill inte ha nazister i fullmäktige

Gunnar Lidell: Klart nazistiskt partiprogram
1:19 min

Svenskarnas parti, med rötter i nazistiska Nationalsocialistisk Front, tänker göra ett försök att komma in i kommunfullmäktige i Vänersborg, Åmål och Färgelanda.

Moderata kommunalrådet Gunnar Lidell i Vänersborg vill inte ha dem i kommunfullmäktige.

– Det gör mig mörkrädd. Det enda jag saknar i deras program är att de har bruna uniformer och svarta läderstövlar, säger Gunnar Lidell.

Svenskarnas Parti fick sitt enda mandat i landet i Grästorps kommun efter förra valet, men där står deras stol tom sedan det visat sig att kandidaten inte var bosatt i kommunen.

Sedan dess har de fått fullmäktigeplatser på flera håll i landet, när invalda politiker bytt partifärg. 

Gunnar Lidell säger att han inte är förvånad över att partiet ställer upp i kommunvalet i Vänersborg, för de har varit aktiva i kommunen det senaste halvåret.

I höstas gjorde Svenskarnas Parti en aktion där de förseglade kommunhuset, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan med blågula band, och i december satte de upp banderoller på flyktingboendet på Restad gård.

Men Gunnar Lidell tror ändå inte att de kommer att ta sig in i kommunfullmäktige i Vänersborg.

– Jag har stor tilltro till att väljarna i Vänersborg väljer demokratiska partier med den människosyn som har präglat Sverige: Att vi är ett fritt land där hudfärg och hårfärg inte spelar någon roll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".