Oidetifierade soldater bevakar parlamentet i Simferopol Foto: Genya Savilov/TT

"En oerhörd upptrappning i Ukraina"

1:37 min

Per-Erik Korström, säkerhetspolitisk kommentator hos P4 Väst, tror inte att det är fråga om en regelrätt rysk invasion i Ukraina.

Följ utvecklingen i Ukraina på sverigesradio.se.

I Ukraina har situationen trappats upp i dag, sedan flygplatsen i Sinferopol på Krim stängts. Utrikesminister Carl Bildt säger i dag att det ser ut om ett ryskt maktövertagande på Krim.

Per-Erik Korström säger att det rör sig om en oerhörd upptrappning.

– Det är väldigt allvarligt. Det kan vara förberedelser för att Ryssland vill, som man säger, skydda en minoritet, säger Per-Erik Korström.

– Här finns både nationalistiska ryssar och nationalistiska ukrainare inblandade. Men det är fortfarande inte ryska styrkor eller ukrainska styrkor.

– Ryssland kommer aldrig att acceptera att den ryska Svarta Havsbasen som för Ryssland, strategiskt, är oerhört väsentlig. Ryssland kommer aldrig att acceptera ett avtal att de inte får vara kvar där, säger Per-Erik Korström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista