Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Jägare och naturvårdare i storbråk om vargen

1:18 min

Det har hettat till i konflikten om vargstammen i Sverige. Naturvårdsorganisationerna har stoppat licensjakter och jägarna är uppretade.

– Vi har deltagit i olika sammankomster genom åren med naturvårdssidan men just nu ser jag inga förutsättningar överhuvudtaget med att föra en dialog. Naturvårdsintressena erkänner inte att det finns några problem. De ser inte att det är ett problem att människor inte kan bedriva jakt längre, säger Gunnar Glöersen som är rovdjursansvarig i Svenska Jägareförbundet.

Huvudproblemet är hur vargstammen ska förvaltas. Är den för stor, vilket riksdagen anser, eller är den för svag eftersom den är inavlad och det därför behövs fler individer.

Naturvårdsföreningar har stoppat de senaste licensjakterna genom att överklaga till kammarrätten. Det är en av anledningarna till det accelerande bråket.

– Jag tror att vi befinner oss i ett bottenläge när det gäller vargkonflikten, tyvärr. Jag tror att det skulle vara värt ett försök att låta naturvårdens organisationer och jägarnas organisationer mötas, säger Ann Dahlerus som är generalsekreterare i Svenska Rovdjursföreningen.

Jägarna är uppretade och det finns till exempel jaktlag i Värmland som räknar med att ställa in älgjakten i höst. Orsaken är att vargarna har tagit alltför många älgar.

– Jag kan nämna att Finland hade samma situation och där minskade vargstammen från 350 djur till 150 på två år. Man bedömer att det var illegal jakt, säger Gunnar Glöersen.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista