Foto: Katarina Larsson/SR Sörmland

Snapchat växer snabbt bland unga

"Det är lätt att vara spontan"
1:16 min

Att fota det man gör och dela det med sina vänner är populärt bland unga. En ny studie från Ungdomsbarometern visar att tjänsten Snapchat växer i explosionsartad takt.

Snapchat är en app som används i smarta telefoner för att dela bilder och videoklipp med vänner. På mindre än ett år har Snapchat gått från att vara i princip okänd i Sverige till att etablera sig som det tredje största sociala nätverket bland landets 15- till 24-åringar.

Adam Chrigström är mediaexpert hos Ungdomsbarometern och han tror att tjänsten har blivit så populär därför att den till skillnad från andra nätverk inte sparar det man gör.

– Den låter bilderna försvinna snabbt och därför är det ganska lätt att vara spontant, säger Adam Chrigström.

Bilden eller videon visas på Snapchat mellan en till tiosekunder, därefter förvinner den. Bland 15-19-åringar har tjänsten snabbt blivit populär.

Amanda Fjeldseth, 17 år, och Jennifer Harrysson, 18 år, använder tjänsten flera gånger om dagen.

– Jag skickar bilder till folk, oseriösa eller seriösa, säger Jennifer Harrysson.

– Det är kul att kommunicera med vänner via bilder, säger Amanda Fjeldseth.

Men tjejerna tror inte att det är helt riskfritt att sprida bilderna till alla de känner.

– Folk kan printa bilderna så att de sparas på telefonerna och då kan bilden spridas fast man inte vill, säger Jennifer Harrysson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".