Den första Saab 9-3 Aero sedan på Nevs i Trollhättan. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Nevs bygger fler Saab-bilar

"Siktar på att öka produktionstakten ytterligare"
1:36 min

Nevs har nu höjt produktionstakten av Saab-bilar i fabriken i Trollhättan, men det är först i april som de första 9-3-bilarna levereras till kunderna.

Nevs startade produktionen av Saab-bilar i december och den är en bensindriven version av modellen 9-3 som nu byggs. Det är samma modell som producerades innan Saab Automobiles konkurs, men många delar i bilen är utbytta.

Nevs började med en produktionstakt på två bilar per dag. Men nu har den höjts till sex bilar per dag, säger kommunikationschefen Mikael Östlund.

– Det är ett naturligt steg för oss. Vi siktar på att öka produktionstakten ytterligare över tid, säger Nevs kommunikationschef Mikael Östlund till P4 Väst.

Enligt Östlund har Nevs nu tillräckligt många anställda för att kunna höja produktionstakten och det finns möjlighet att bygga ännu fler bilar per dag med den personalstyrka som nu finns.

Totalt jobbar nu över 700 personer i fabriken på Stallbacka i Trollhättan, varav över 500 är fastanställda på Nevs och resten konsulter. För tillfället ser Nevs inget behov av att rekrytera större mängder anställda.

Under hösten kommer serieproduktionen av elbilen att inledas, men redan nu under våren ska de första elbilarna byggas klart och skeppas till Kina och staden Qingdao. Staden, som också är delägare i Nevs, har beställt en pilotflotta på 200 elbilar.

– Vi har startat produktionen av elbilar, men inte i någon större skala och det handlar om elbilar som byggs manuellt.

Även om det nu byggs bensindrivna bilar, så dröjer det innan de första leveraras till kunder. I statistiken från branschorganisationen Bil Sweden står det att det under årets första två månader nyregistrerades 20 Saab-bilar.

Men siffrorna är missvisande när det gäller vilken försäljning Nevs har haft, menar kommunikationschefen Mikael Östlund.

– Vi har inte börjat leverera till privatpersoner än så därför har vi inte registrerat några bilar än. Vi börjar leverera i april, säger Mikael Östlund, kommunikationschef för Nevs.

FAKTA: Saab 9-3

  • Saab 9—3 var en uppfräschad variant av Saabs 900-modell och kom 1998.
  • 2002 kom en ny modell, som tillverkades till 2011 och som är den som nu är aktuell för Nevs.
  • Bilen finns som sedan och kombi, samt cabriolet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".