Kim Kärnfalk. Foto: Sveriges Radio.
#hbtvård

Kim Kärnfalk: Psykologen ifrågasatte min bisexualitet

3:27 min

"1999 sökte jag psykologhjälp pga jag insåg att jag var bi. Blev ifrågasatt och kritiserad eftersom jag kunde välja", skrev artisten och radioprataren Kim Kärnfalk på Twitter i dag med anledning av P4 Västs #hbtvård.

Kim Kärnfalkl twittrade om #hbtvård efter P4 Västs rapportering om ungdomsmottagningarna i Fyrbodal, där bara det ena av två områden valt att utbilda sin personal i hur de ska bemöta HBT-personer.

P4 Väst ringde upp Kim för att höra mer om hur hon blev bemött.

– Jag hade insett att jag var bi tidigare men 1999 började jag må dåligt. Jag visste inte hur jag skulle kunna leva i Uddevalla och bara ha väninnor uppe från Göteborg, säger Kim Kärnfalk.

När hon sökte psykologhjälp på en vårdcentral för att få prata om sin situation blev hon bemött med skepsis och oförståelse.

– Jag kände mig ifrågasatt. Psykologen sa att jag ju kunde välja, eftersom jag var bisexuell. Det var ju ingen fara menade hon, eftersom jag kunde leva med en man.

– Som om kärlek någonsin kan väljas!

– Mitt hopp om att jag skulle anses vara normal försvann helt, för till och med jag själv undrade vad det var för fel på mig som kunde bli kär i tjejer.

– Det fanns inte en enda person i hela Uddevalla som jag kunde se levde lesbiskt, det var inget man pratade om.

Vid den tidpunkten var Kim Kärnfalk på väg in i en depression, där hon ifrågasatte sig själv. Bemötandet av psykologen eskalerade den processen.

– Inte bara på grund av det, men jag kände mig mer sjuk när jag gick därifrån än när jag gick in.

Kim valde till slut att flytta till Stockholm.

– Jag hade inte flyttat från Uddevalla om jag hade fått rätt hjälp. Jag flyttade till Stockholm för att få hjälp med mitt själsliv.

Vill du dela med dig av hur vården bemött dig? Hör av dig på p4vast@sverigesradio.se eller genom att använda #hbtvård i sociala medier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista