Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#hbtvård

"Synliggör unga hbtq-personer på ungdomsmottagningen"

Emelie Mire Åsell: Bemöts inte på ett bra sätt
0:46 min
Foto: Oskar Lodin/Sveriges Radio.

En enkätundersökning bland unga hbtq-personer visar att 40 procent upplever att de förutsätts vara heterosexuella när de besöker ungdomsmottagningen.

Vill du dela med dig av hur vården bemött dig? Hör av dig på p4vast@sverigesradio.se eller genom att använda #hbtvård i sociala medier.

RFSL Ungdom, ett förbund som arbetar för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, har gjort en enkätundersökning som är så färsk att den inte har publicerats än.

Den handlar om hur unga hbtq-personer upplever att de blir bemötta på ungdomsmottagningar, och i undersökningen svarar 40 procent av ungdomarna att personalen på ungdomsmottagningarna förutsätter att de är heterosexuella.

Emelie Mire Åsell, förbundsordförande på RFSL Ungdom, tycker inte att landets ungdomsmottagningar är bra på att bemöta unga hbtq-personer.

– Vi kan inte garantera att man får lika tillgång till bra vård i olika grupper, bland hbtq-ungdomar jämfört med andra ungdomar.

Hon menar att det som krävs för en jämlik vård är god hbtq-kompetens hos ungdomsmottagningarnas personal, och att man synliggör hbtq-ungdomar.

– Förutsätts det hur man har sex och vem man är, då kommer man inte åt det här. Problemet är att man inte får förtroende för eventuella kuratorsamtal eller stödsamtal, och man får inte heller rätt vård för det ställs inte rätt frågor, vad det gäller till exempel testning eller prevetion, säger Emelie Mire Åsell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".