Äldreboende testar surfplattor. Foto Oskar Lodin / Sveriges Radio

Videosamtal med surfplatta testas på äldreboende

För bättre konsultation mellan sjuksköterska och läkare testar nu äldreboendet på Rotviksbro videosamtal. Det ska också öka den äldres delaktighet i vården. 

Nu testas digital videoteknik i patienternas hemmiljö. Ett pilotprojekt pågår just nu på ett äldreboende i Rotviksbro, strax utanför Uddevalla.

Istället för att sjuksköterskan på äldreboendet ringer till distriktsläkaren två mil bort för läkarkonsultation så är nu tanken att sjuksköterskan istället kopplar upp sig via en surfplatta. På så vis kan sjuksköterska, läkare och patient samtala tillsammans. Alice Wikström har testat den nya tekniken och hon är nöjd:

– Det är fantastiskt. Det är trolleri att det kan fungera så fint.

Alice Wikander som är 98 år gammal tycker att det känns tryckt att kunna kommunicera direkt med läkaren genom surfplattan. Maria Johansson är distriktssköterska och har blivit överväldigad över hur bra bildkvalitet det är i videosamtalen och de möjligheter som detta erbjuder. Men att detta skulle kunna ersätta hembesök vill hon inte tro.

- Nej det ska inte ersätta hembesök. Det är ett tillägg till den telefonkonsultation som vi haft tidigare, det får absolut inte ersätta hembesök.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista