Lars förlorade allt – kritisk till insatsen i Lextorp

7:09 min

Lars Lindgren är i dag hemma hos en kamrat, för han har inget hem att gå till. Hans radhus förstördes i den våldsamma branden i Lextorp i Trollhättan i natt.

Lars Lindgren berättar hur han i natt märkte att det brann hos grannarna och strax efter bankade det på dörren. Han och hans sambo sprang då ut. 

När de ville gå in igen för att hämta saker som telefon, dator och viktiga papper fick de inte gå i i huset för polis på plats. 

– Då påpekade jag för honom: Vad fan, är det ditt hus som brinner? Är det dina saker som brinner upp. Du kan bara hålla käften, sa jag. 

Lars sprang in i huset, som fortfarande inte brann då men som hade börjat fyllas med rök från husen som brann runt omkring. 

Väl ute igen såg han hur branden spred sig till hans radhus.

– Då ser vi lågorna från andra huset som börjar slå upp mot vår taknock och husväggen. Och det var då alla vi som stod här på gångvägen påpekade varför inte brandkåren är där och påbörjar en släckning för att förhindra att det ska börja brinna där, berättar Lars Lindgren.

Han är kritisk till hur räddningstjänsten på plats agerade vid hans hus. När han slog larm om att det tagit sig i hans hus hände i stort sett inget, menar Lars.  

– Han ropar på en kille med brandslang, med tryck i brandslangen ungefär som en trädgårdsslang. Drar två, tre gånger sedan skiter han i det. Sedan går han.

– Sedan blir husväggen, övervåningen, övertänd. Och det fortsätter brinna in i huset. Sprider sig ner mot vardagsrummet. Rutorna spricker, det går sönder. Och fortfarande ingen brandsläckning.

– Då insåg vi att det är kört. Allt kommer att brinna ner för oss.

Lars Lindgren säger att det han är mest frustrerad och ledsen över i all förtvivlan i dag är att räddningstjänsten, som han ser det, prioriterade fel under släckningsarbetet.

– Jag tänker inte sitta här och skylla ifrån mig på brandmyndigheten, men de kunde ha gjort ett mycket bättre jobb, en bättre prioritering. Då hade vår huslänga kunnat räddas, till hundra procent, säger Lars Lindgren.