1 av 2
Saab-märket på Nevs första bil. Foto: Saabs United
2 av 2
Nevs kommunikationschef Mikael Östlund. Foto: Victor Jensen/P4 Väst.

Nu bygger Nevs elbilar i Trollhättan

"Försäljningen startar nästa år i Sverige, Kina och Europa"
2:12 min

Nevs, som äger bilmärket Saab, har nu börjat bygga elbilar och innan sommaren levereras de första bilarna till den kinesiska staden Qingdao.

De första elbilarna med Saab-märket på huven har nu byggts av den nya ägare Nevs. Än så länge är det bara några få bilar byggda och produktionen sker ännu inte på monteringslinan. Allt eftersom elbilarna blir färdigtillverkade ska de skeppas till Kina.

De första 200 elbilar ska levereras som en testflotta till staden Qingdao, som också är delägare i Nevs. Tidigare har företaget sagt att leveransen ska börja i april, men det kan bli något senare.

– I vår eller sommar kommer den första lilla leveransen till den elbilsflotta, om 200 fordon, som staden Qingdao har beställt att levereras, säger kommunikationschefen Mikael Östlund till P4 Väst.

Först till hösten ska den ordentliga serieproduktionen komma i gång och nästa år börjar försäljningen.

– Vi räknar med att kunna gå in i en serieproduktion senare i år, under hösten, och att komma på marknaden under 2015 både i Sverige, Europa och Kina, säger Mikael Östlund.

När under 2015 som elbilen ska börja säljas är fortfarande inte bestämt, det beror bland annat på när bilen har fått alla olika godkännanden som krävs. Elbilen, som Nevs än så länge inte vill visa upp, är i grunden en Saab 9-3, men vissa förändringar har gjort.

– Vi har konstruerat om 9-3:an för att den ska passa som elbil så gott som det går. Vi har byggt om bilens chassi för att få ner batterierna i botten av bilen. Det för att behålla köregenskaperna, för att fördela vikten på ett bra sätt och för att få plats med så mycket batterier som möjligt, säger Mikael Östlund.

Inledningsvis kommer elbilen att kunna köras runt 20 mil på en laddning, men Nevs ägare har en egen batterifabrik i Peking och utvecklingsarbetet pågår för att göra ännu bättre batterier.

– Vi forskar på tekniken i batterierna och att utveckla den bättre, så att vi får ett högre energiinnehåll. Men också att byta material i batterierna så att de genererar mer energi. Vi tittar också på, inför framtiden, teknik kring nano- och grafenmaterial som kan göra batterierna lättare och även den typen av material i bilarna för att ner vikten, säger Östlund.

Nevs siktar på att bli en ledande elbilstillverkare, men vägen dit är minst sagt lång och kostsam. Att driva en biltillverkare kostar stora summor pengar och samtidigt säljer Nevs just nu få bilar, vilket innebär små intäkter.

Men kommunikationschefen Mikael Östlund säger att företaget ändå har de pengar som krävs.

– Vi har en affärsplan. Innan det att vi når ett kassaflöde som täcks av intäkter från försäljning så är det våra ägare som finansierar verksamheten löpande.

Har ni det kapitalet som behövs?

– Ja, svarar Mikael Östlund.

FAKTA: Saab 9-3

  • Saab 9—3 var en uppfräschad variant av Saabs 900-modell och kom 1998.
  • 2002 kom en ny modell, som tillverkades till 2011 och som är den som nu är aktuell för Nevs.
  • Bilen finns som sedan och kombi, samt cabriolet.

FAKTA: Kort om Nevs

Ägs av den svensk-kinesiske affärsmannen Kai-Johan Jiang och den kinesiska staden Qingdao.

Siktar på att bli en ledande elbilstillverkare och lanserar sin första elbil under våren 2014. Ska även bygga bensinbilar.

Har en global affärsplan, men ett initialt fokus på Kina.

Relaterat

Mer om Saab/Nevs

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".