Utan "hmm" haltar våra samtal

2:16 min

"Mm, jaha"... Småljuden som dyker upp när vi pratar med varandra kan verka obetydliga. Men hummar du på fel sätt kan samtalspartnern uppleva dig som störande eller till och med som en maskin, enligt nya rön. 

– Hummanden och andra korta ljud är viktiga för att ett samtal ska fungera, speciellt över telefon. De bekräftar att ljudet överhuvudtaget når fram, att man förstår vad den andre säger och kan även visa en attityd till det som sagts, som glädje eller förvåning, säger Mattias Heldner, professor i fonetik vid Stockholms universitet till TT.

I projektet "Samtalets prosodi" har han, med forskare vid Kungliga Tekniska högskolan, studerat egenskaper som är specifika för mänskliga samtal med det långsiktiga målet att skapa en artificiell samtalspartner.

Forskarna har analyserat 120 stycken samtal á 30 minuter mellan olika personer för att se var och när återkopplingsljud som "hmm" används och hur man avgör vems tur det är att tala.

– Oftast hummar man i pauser i den andres tal. Vi har även sett en tendens att man matchar personens tonläge för att inte avbryta, då längre tystnad brukar komma när folk letar rätt ord.

Uteblir hummandet kan det skapa osäkerhet hos samtalspartnern.

– Och när hummandet sticker ut, oavsett om de kommer vid fel tillfälle eller i fel tonläge, upplevs det som störande. Ser man inte varandra och samma ljud upprepas flera gånger i rad, så kan man till och med uppfattas som en maskin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista