Han blir världens första professor i fredligt motstånd – i USA

5:35 min

Högskolan Västs Stellan Vinthagen, som är lektor i sociologi, kommer att bli världens första professor i ickevåld och civilt motstånd. Professuren är belägen på University of Massachusetts Amherst i USA.

Vinthagens forskning omfattar bland annat frågor om ickevåldsmotstånd, konflikthantering och social förändring.

Han studerar till exempel hur motståndsgrupper arbetar för demokratisering i bland annat Kambodja, Palestina och Indien.

Som blivande professor ser Vinthagen som sin viktigast uppgift att utveckla kunskapen kring hur ickevåldsmotstånd kan stärkas som framgångsrik strategi mot förtryck.

Donatorerna bakom professuren har valt att förbli anonyma, men har varit tydliga med att de vill att innehavaren av professuren utför sitt arbete i nära samarbete med rörelser och aktivister.

Stellan Vinthagen var under 1980- och 90-talet aktiv inom Plogbillsrörelsen och deltog i ett flertal fredliga ickevåldsaktioner mot bland annat Jas 39 Gripen och Bofors.

Han har också suttit i fängelse för sitt motstånd. 

– Det är första gången som min tid i fängelse betraktats som en merit i akademiska sammanhang, säger han själv om utnämningen.

Även som verksam forskare har Stellan Vinthagen fortsatt att delta i ickevåldsaktioner för avrustning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista