Ann-Charlotte Gustafsson. Foto:Cecilia Bergil/Sveriges Radio

Inga kvastar i nya Uddevallapartiet

1:33 min

Det blir inga kvastar som ska sopa rent i det nya Uddevallapartiet. Det säger Ann-Charlotte Gustafsson, företagare i Uddevalla och avhoppad Moderat, som tar över ett gammalt parti och ska fylla det med nytt innehåll.

– Det fanns ett parti som vi kunde gå in i, och vi kom överens med dem i det gamla partiet om en ny värdegrund som alla kan ställa sig bakom. Det kändes okej för dem att vi kom in, och alla tyckte det var bra att vi gjorde så här, säger Ann-Charlotte Gustafsson.

Uddevallapartiet bildades inför valet 2006 av missnöjespolitikern Hans Jonasson. Han är inte längre kvar, och hans kvast som skulle sopa rent i politiken vill hon inte ha något att göra med:

– Kvasten ska bara helt bort, vi är inget missnöjesparti...vi vill ha ett brett stöd.

Ann-Charlotte Gustafsson petades från Moderaternas nomineringslista av ledningen, med ordföranden Henrik Sundström i spetsen, efter att hon fyllt i en arvodeslista fel och fått ut för mycket pengar. Flera andra Moderater har också hoppat av till stöd för henne.

Men nu, när Uddevallapartiet, med avhoppare även från Folkpartiet, med flera företagare på listan och en tydlig borgerlig profil, ska in i politiken igen- kan det inte bli svårt att samarbeta med den gamla Moderata ledningen?

– Det krävs att man samarbetar med både gamla partikamrater och andra- vi vill ha ett brett stöd, aäger Ann-Charlotte Gustafsson.

Men du måste vara väldigt arg på Henrik Sundström?

– Jag är väl mer besviken på människor. Jag har lagt det här bakom mig, för det är inte kreativt att fastna i någonting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista