1 av 2
Linneaskolan i Ljungskile. Foto: Joakim Jacobzon/Sveriges Radio.
2 av 2
Magnus Jacobsson (KD) säger ja till ett kommunalt övertagande av Linneaskolan. Foto: Elisabeth Cederblad/Sveriges Radio.

Privata Linneaskolan vill att Uddevalla kommun tar över

1:32 min

Föräldraföreningen som driver friskolan Linneaskolan i Ljungskile har bett Uddevalla kommun att ta över driften av skolan – så fort som möjligt.

Patrik Magnusson, Linneaskolans ordförande, säger att en av huvudorsakerna är att de inte får ihop tillräckligt med styrelsemedlemmar som kan driva skolan.

– Det finns en sådan problematik. Sedan så är det så att de som engagerar sig i detta gör det under den period de har barn på skolan, vilket gör att det blir stor cirkulation på människor i styrelsen. Då är det lättare om man har en kontinuerlig styrning, säger Patrik Magnusson. 

Kan ni garantera kvaliteten på undervisningen tills dess att kommunen tar över?

– Ja, det blir ingen skillnad i verksamheten mot tidigare. Jag kan inte se att det skulle bli sämre, säger Patrik Magnusson.

Turbulenta tider med lärare som slutat och föräldrar i Ljungskile som väljer att placera sina barn på andra skolor inne i Uddevalla har också satt sina spår, men det är inte därför föräldraföreningen väljer att försöka lämna över ansvarat till kommunen, säger Patrik Magnusson.

Kommunalrådet Magnus Jacobsson (KD), som även är barn- och utbildningsnämndens ordförande, säger att kommunen svarar ja på frågan om de vill ta över Linneaskolan.

– Vi har ställt oss positiva, alla de jag har hunnit prata med. Formellt kommer vi ha nämnd i augusti där vi svarar på den frågan. Ett övertagande bör ju ske någon gång under hösten så att man redan från första januari kan fungera i kommunal regi, säger Magnus Jacobsson (KD).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista