Jan Hagelbrand ordnar lopp på sin 60-årsdag. Foto: Privat.

Jan från Åmål får folk att springa - för cancerforskning

Jan Hagelbrand: Min livsstil har alltid byggt en hel del på löpningen
3:23 min

Alla firar vi födelsedagar på olika sätt. Jan Hagelbrand från Åmål, tidigare flerfaldig svensk mästare i flera löpgrenar, arrangerar en löptävling på sin 60-årsdag – till förmån för cancerforskning.

– Vi har ingen föranmälan, men jag är ganska säker på att det kommer i alla fall ett par hundra personer, säger Jan Hagelbrand inför det motionslopp som han arrangerar på Hanebol i Åmål idag.

Jan Hagelbrand har under 1980-talet tagit över 20 medaljer i svenska mästerskap. Därför arrangerar han i samband sin 60-årsdag i kväll ett motionslopp i löpning hemma i Åmål.

– Min livsstil har alltid byggt mycket på löpning, det känns som en bra idé, berättar Jan Hagelbrand.

Deltagaravgiften för motionsloppet är 100 kronor. Då får alla en frukt, energidryck och kaffe när de går i mål – och deltagaravgiften går oavkortat till minnesfonden efter Anna Rydstedt.

– Anna var kusin till min äldsta dotters man och gick bort i cancer – hon var framstående i både skidor och löpning. Så det kändes viktigt att kunna bidra, berättar Jan Hagelbrand.

– Jag är också med och tävlar i löpning på elitnivå, jag ska till veteran-EM i Turkiet. Många löpare är duktiga, men jag hoppas på att i alla fall nå topp fem, säger Jan Hagelbrant.

Men eftersom det i kväll är ett motionslopp, kommer det nog inte gå på maxfart.

– Ikväll blir det blir nog ingen full satsning, jag tar väl de 7 kilometerna på 33 minuter. Men, skulle jag verkligen försöka skulle det ta 30 minuter, avslutar Jan Hagelbrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".