Carl och Albin, två datorspelande tolvåringar. Foto: Anna Öfverman / Sveriges Radio.

Datorspel förbättrar ungas engelska

1:39 min

Barn som spelar engelska datorspel blir bättre på att prata och skriva engelska. Det visar en studie av Göteborgs och Karlstads universitet.

På stan i Uddevalla är tolvåringarna Albin och Carl. De gillar att spela datorspel och håller med om att de blir bättre på engelska av det.

– I League of legends måste man chatta mycket med varandra på engelska, annars kan man bli av med sitt konto, säger Albin.

Lär du dig mycket av det?

– Ja, jag har lärt mig åtminstone hälften av vad jag kan därifrån, säger han.

Även vännen Carl spelar mycket datorspel.

– Jag lär mig väldigt mycket engelska, säger han.

Studien visar att det främst är de interaktiva spelen som är bäst i att utveckla språkförrådet. I dessa spel chattar man alltså med varandra på engelska som är det gemensamma språket för spelarna.

I studien där 76 ungdomar i åldrarna tio till elva har ingått visar det sig att de som spelar dessa spel kan märkbart fler engelska ord än deras jämnåriga som inte spelar lika mycket eller inte spelar alls.

Det handlar inte heller bara om att de lär sig ord som kopplas till spelet, berättar Liss Kerstin Sylvén från Göteborgs universitet som är en av två forskare som gjort studien.

– Testen som vi gav dem innehöll inte datorspelsord överhuvudtaget utan vanligt förekommande ord. Vi såg också effekten när vi tittade på deras nationella prov i läs- och hörförståelse och det slog igenom även där, säger hon.

Trots det kanske föräldrar som är oroliga för att deras ungdomar sitter inne och spelar spel ska fortsätta vara oroliga, säger hon, fast av andra anledningar.

– Men det som är bra med vår studie är att vi kan visa att det inte bara är negativt att spela datorspel utan det för i alla fall det här positiva med sig, säger Liss Kerstin Sylvén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista