Vladimir Antonov på bilmässan i Genève 2011. Foto: Evelina Myrbäck/P4 Väst

Ny bok: Antonov hemlig ägare i Saab

15 min

Den ryske affärsmannen Vladimir Antonov var i hemlighet ägare i Saab Automobile innan konkursen. Dessutom pumpades "smutsiga" pengar in i Saab, enligt en ny bok av journalisten Jens B Nordström.

Turerna kring Saab Automobile synes oändliga och spaltmeter har skrivits om företaget. Nu kommer ytterligare en bok om spelet bakom kulisserna. Boken "Saabs sista strid – Den osannolika historien om Sveriges största konkurs" är skriven av TV4 journalisten Jens B Nordström.

Enligt boken kom smutsiga pengar till Saab och den ryske affärsmannen Vladimir Antonov var djupare involverad än vad som tidigare var känt.

Enligt TV4 investerade Antonov 1,5 miljard kronor i Saab, via olika hemliga fonder. Dessutom var pengar som kom till Saab, via ägaren Spyker, smutsiga, skriver Nordström i boken.  

"... fakta är enkla: Dorwing har gett Spyker och Saab fyra miljoner euro. Pengar som kan härstamma från en fastighetssvindel.", skriver han till exempel.

Victor Muller, vad är din kommentar till uppgifterna i boken om att Saab fick "smutsiga" pengar?

"Jag kan inte boken och därför vet jag inga detaljer, men jag försäkrar er att som ett aktiebolag, fullt granskat av våra revisorer, följer vi alltid alla bestämmelser om medel som kommer in.", skriver Muller till P4 Väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista