Internetfenomen bidrar till svensk ALS-forskning

4:19 min

Många har sett internettrenden ALS Ice Bucket Challenge på sociala medier, en utmaning där man ska hälla en hink med isvatten över sitt huvud, eller betala pengar.

Nu har trenden kommit till Sverige och bidrar stort till Svensk ALS-forskning, berättar Lotta Sydäng-Melin som är insamlingsansvarig för Neuroförbundet.  

Reglerna i ALS Ice Bucket Challenge är ganska enkla förklarar Lotta Sydäng-Melin. Man ska hälla en hink med isvatten över sig själv om man blir utmanad. Vägrar man få isvattnet över sig måste man betala en straffavgift på 500 kronor – vågar man, då kommer man undan med bara 100 kronor.

Men tävlingen har en mycket seriös baksida, att få in pengar till forskningen kring ALS, Amyotrofisk lateralskleros.

– Det är så att cellerna som sitter i ryggmärgen och i hjärnan, cellerna som styr kroppens viljestyrda motoriska funktioner de bryts ner. Det betyder att de icke viljestyrka funktionerna fortfarande fungerar, berättar Lotta Sydäng-Melin.

– Det sprids en ständig, gradvis och jämnt fördelad svaghet i kroppen, en muskelförtvining som gör det svårare och svårare att andas. Många av de som sjuknar in beskriver som de är fångade i sin egen kropp, de är kroppsligt förhindrade men helt klara i tanken, fortsätter Lotta Sydäng-Melin.

Sjukdomen ALS drabbar bara några hundra personer varje år i Sverige och det finns inte speciellt mycket forskning kring det, menar Lotta Sydäng-Melin.

Så, den Amerikanska nätflugan ALS Ice bucket challenge är välkommen. Sedan trenden skapades för några veckor sedan har den dragit in 140 000 kronor till Neuroförbundet.

– Man kan inte riktigt jämföra den summan vi får in i Sverige med summorna i Amerika, men för oss här är det mycket pengar. Det viktiga är att vi får ett flöde från privatpersoner, det har vi verkligen fått avslutar Lotta Sydäng-Melin.