Gullmarsfärjan Saturnus störst i Sverige

1:26 min

Folkfest och dop av Sveriges största vägfärja har det varit i Lysekil idag. Imorgon lördag tas den i trafik på Gullmarsleden mellan Finnsbo och Skår.

Befälhavaren på Saturnus, Bengt Lind, är mycket nöjd när P4 Väst pratar med honom på bryggan, som ligger högre upp på fartyget än på någon annan bilfärja i Sverige. Bengt Lind har kört färjan mycket de senaste veckorna.

– Denna är helt underbar att köra: lättkörd, går rakt, mycket kraft.

Bengt Lind har kört färjan från varvet i Finland, som byggt den, via Stockholm, där Saturnus bottenmålades.

– Sedan gick vi hit inalles sju-åtta dagar och det har fungerat alldeles perfekt, säger Bengt Lind.

Saturnus, som ersätter Gullmaj mellan Finnsbo och Skår, har döpts i Lysekil i eftermiddag, följt av musik, tal och guidade visningar ombord. Hundra meter lång, arton meter bred och med tre av fem filer för tung trafik, är den störst i Sverige i sitt slag.

Fredrik Skeppstedt är skeppsingenjör på Trafikverkets färjerederi och har följt bygget från ritningarna i Uddevalla, till bygget i Finland och Lettland, och han är också nöjd idag, när Saturnus snart är i trafik på Gullmarsfjorden.

– Anledningen till att den är större än de andra vägfärjorna i Sverige är framför allt att vi ska få bättre kapacitet för lastbilar.

– Vi har försökt göra lösningar för att minimera bränsleförbrukningen så mycket vi kan, som att köra på två maskiner i stället för fyra vid bra väder.