Val 2014

Alliansen vill satsa på skolan

Alliansens valmanifest innehåller reformer på sammanlagt 9,3 miljarder kronor för nästa år. Den största satsningen, drygt två miljarder, handlar om tioårig grundskola och ett lågstadielyft.

För 2016, 2017 och 2018 kostar reformerna 10,7, 12,4 respektive 13,3 miljarder kronor. Även under de här åren är det skolsatsningarna som kostar mest, liksom en samordnings- och tillgänglighetsmiljard i sjukvården.

Alliansen lovar att det inte ska bli några skattehöjningar på arbete eller på företag. Det blir inte heller några ofinansierade skattesänkningar.

Fredrik Reinfeldt gav också besked om vad som händer om Alliansen förlorar valet.

– Blir Alliansen mindre än de rödgröna, så kommer vi att avgå. Här får ni alltså unika besked, säger statsminister Fredrik Reinfeldt vid pressträffen där valmanifestet presenteras.

Alliansen har som mål att fem miljoner människor ska jobba 2020. Det ska bli verklighet genom att fortsätta de reformer som är lagda, att arbetslinjen får fortsätta.

Till det kommer 50 000 fler jobb genom bland annat det som Alliansen kallar Sverigebygget som presenterades under Almedalsveckan i somras. Det antas ge 20 000 fler jobb i byggsektorn. Att bygga ut bostäder blir centralt. Det kräver marktillgång och förtätning av städer, korta ned byggprocesserna och ta ned kostnaderna för att bygga. Ett exempel på regeländringar är de gällande buller.

Alliansens mål för skolan är att Sverige inom tio år ska ligga bland de tio bästa länderna i Pisamätningarna, där vi nu ligger på 38:e plats.

– Då krävs det mer än vad som redan är gjort, säger FP-ledaren Jan Björklund och berättar att lejonparten av satsningarna kommer på lågstadiet.

Mindre klasser, fler lärare, fler speciallärare och tioårig grundskola är de viktigaste skolförslagen.

Alliansen vill vidare fördubbla jämställdhetsbonusen för föräldraledigheten de två sista månaderna. Som mest kan man då få 19 000 kronor i bonus.

Andra förslag i manifestet är att göra SFI, Svenska för invandrare, mer effektivt. Utbildningen läggs ner som specifik skolform och läggs i stället in i Komvux.

Alliansen har också enats om att ta fram lagstiftning om att delta i strider med terrororganisationer utomlands.

Det mesta av förslagen i manifestet känns igen sedan tidigare. Där finns till exempel en supermiljöbilspremie, fler karriärtjänster för lärare, en äldreboendegaranti för människor över 85 år, kortare väntetider i cancervården och skärpta straff för vissa brott.

Alliansen vill också sänka kostnaderna för dem som skapar jobb. Det ska ske genom kraftigt sänkta sjuklönekostnader, genom förstärkt högkostnadsskydd och genom att sänka arbetsgivaravgifterna för anställda under 23 år ned till 10,21 procent.

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.