Ny bevisning i misstänkt elpistolmord utanför Strömstad

I dag inleds rättegången i hovrätten mot den 72-åriga kvinnan som misstänks för att ha mördat sin make med en elpistol för nästan 20 år sedan utanför Strömstad. Hon friades i tingsrätten, men domen överklagades.

Kammaråklagaren Stefan Lind vill att kvinnan döms för mord eller mordförsök och säger att det nu finns ny bevisning.

– Ja, det gör det. Vi har förtydligat något när det gäller elpistoler och dess verkan på mänsklig hud, något som har haft väldigt stor betydelse vid tingsrättens prövning, säger kammaråklagare Stefan Lind till P4 Väst.

Det var en oenig tingsrätt som i våras friade den 72-åriga kvinnan från mordanklagelserna.

Tingsrätten ansåg dock att kvinnan hade dödat sin make när de bråkade på en stig vid parets gård utanför Strömstad 1995. Men det var inte bevisat att hon hade använt elpistol, som åklagaren påstår, främst eftersom det saknades brännmärken på mannen kropp.

Därmed var det enligt rätten inte bevisat att hon hade uppsåt att döda maken och därför kunde hon inte dömas för mord.

Enligt den friande domen var det bara bevisat att kvinnan knuffat maken och tryckt honom i bröstet med ett föremål.

Med den nya bevisningen vill åklagaren visa att det är ovanligt att det blir brännmärken när en elpistol används och att kvinnan kan ha använt elpistol trots att maken inte hade några brännmärken. De till stöd för att hon dödade mannen med en elpistol.

– Vi vill kunna visa att det är väldigt sällan det blir brännmärken. Det har vi gjort, eftersom tingsrätten har dragit så stora slutsatser av avsaknaden av brännmärkena på den första obduktionen av mannen.

När hovrättsförhandlingar inleds i dag lägger åklagaren fram ny bevisning. Det handlar också om ett nytt vittnesförhör med en rättsläkare och en teknisk undersökning av flera olika elpistoler, som rör bland annat hur de låter och vilken effekt de kan ha.

– Möjligheterna att få henne fälld är inte sämre än vad de var i tingsrätten. Men jag måste naturligtvis vara ärlig och säga att det är ett svårt case eftersom det gått så många år. Tingsrätten har en beskrivning om att den här tidsutdräkten har viss betydelse, säger kammaråklagare Stefan Lind.

Kvinnan nekar till brott.