Pilot på väg från Backamo dog i flygkrasch

Piloten - en man i 50-årsåldern - omkom när ett mindre privatflygplan störtade mellan Nossebro och Sollebrunn, strax norr om Alingsås, under måndagen. Han hade på morgonen lyft från Backamo flygfält.

Enligt flyg- och sjöräddningscentralen försvann flygplanet under måndagen och eftersökningar från luften gjorde att man hittade resterna av flygplanet vid fyratiden på måndagseftermiddagen.

Enligt räddningstjänsten slog planet i grantopparna innan det kraschade mot marken.

– Det finns inga vittnen, säger polisens presstalesman Peter Adlersson, till TT.

Det ensitsiga privatplanet lyfte från Backamo utanför Ljungskile vid 07.30-tiden på måndagsmorgonen och skulle flyga till Ållebergs flygplats i Falköping. Sjö- och flygräddningen larmades när planet inte kommit fram på utsatt tid.

– Kvart i två fick vi larmet från en privatperson om att planet saknades, säger Daniel Lindblad, presstalesman vid Sjöfartsverket.

Helikoptrar från Sjöfartsverket och polisen samt ett privatplan sattes in i sökarbetet. Planet upptäcktes vid 16-tiden i oländig terräng av Martin Hellberg, ordförande i Backamo flygklubb, som själv gav sig upp i luften för att hjälpa till i sökandet.

-När jag såg vad jag trodde var planet kontaktade jag polishelikoptern och de bekräftade det vi anade, säger Martin Hellberg, till TT.

TT: Har du någon teori om vad som orsakat olyckan?

– Jag vill inte spekulera i det. Det får utredningen visa.

Haverikommissionen har kontaktats men det blir polisen som ska genomföra utredningen kring kraschen.

– Just nu har vi inga teorier om vad som orsakat olyckan, säger Peter Adlersson.