Ton med frukt ruttnar bort - så tar du hand om dina äpplen

2:33 min

Varje höst går hundratusentals ton fallfrukt till spillo, främst äpplen, samtidigt som vi köper frukt som fraktats över världshav. Äpplemustaren Marianne Järpedal utanför Vänersborg tipsar om hur du kan ta hand om frukten.

Denna nyhet kom till med hjälp av Publiknätverket som består av P4 Västs lyssnare.

– Jag tycker att det år så tråkigt. Att slänga det i komposten eller ge det till älgarna är slöseri. Det finns tontalt med äpplen som bara ligger och skräpar i trädgårdarna. Det finns så mycket att göra med äpplena för att bevara dem, säger Marianne Järpedal som driver ett musteri utanför Vänersborg.

För att förhindra att frukten ruttnar bort i höstregnet har Marianne Järpedal inlett ett samarbete med scouterna som plockar äpplen i folks trädgårdar som Marianne sedan köper och gör must av.

– Vi ser ju alla äpplen som ligger och skräpar i trädgårdarna som folk inte orkar ta hand om. Vi hinner inte plocka upp allt och alla kommer ju inte in med sin frukt.

Förutom att göra goda pajer och kakor på sina äpplen kan man skiva och torka eller frysa in. Annars kan man lämna in sina äpplen till närmsta musteri eller musta själv. Och då behöver de inte vara alldeles perfekta.

– Det kan vara lite stötskador och lite skorv och lite rönnbärsmal. Det viktiga är att den inte har ruttnat eller är jordig. Musten håller i över ett år.

Är det vinteräpplen kan man bevara dem i kartonger utomhus ända fram tills dess att frosten kommer.

– Ha tidningspapper i lådan så blir de inte dåliga om ett av äpplena skulle vara ruttet.

Äpplechutney är ett annat tips som kommit in till P4 Väst under morgonen. Det tipsade en lyssnare om på P4 Västs Facebooksida.