Många kommuner behåller generösa pensioner för politiker

1:47 min

Bara hälften av kommunerna här i väst har skrotat de  kritiserade villkor som ger politiker som avgår generösa pensioner. Enligt ett nytt förslag  utabetat av Sveriges kommuner och landsting, skärps kraven, och politikerna ska tvingas söka nya jobb. Men sex kommuner kommer inte att ha antagit de nya reglerna före valet, visar Sveriges Radios granskning.

En av de kommunerna är Trollhättan, där Socialdemokraten Paul Åkerlund är ordförande i kommunstyrelsen:

- Det har väl inte riktigt varit på dagordningen än, vi har ju haft en hel del annat att syssla med.

Hösten 2011 gjorde Sveriges Radio en granskning av de generösa villkoren för politiker som gör att de redan vid 50 års ålder kan avgå med full pension,utan motprestation,  fram till 65-årsdagen. Över 450 kommunpolitiker i landet plockade ut mer än 70 miljoner om året i pension.

SKL-s förslag till nya strängare villkor kom i december förra året, med ett omställningsstöd på max tre år, och krav på att stå till arbetsmarknadens förfogande från dag 1. De kom i god tid  för att politikerna skulle kunna anta de nya reglerna före valet.

Men bara hälften av kommunerna i vårt område har alltså gått över till de nya reglerna.  De övriga har kvar de gamla, eller egna varianter.

I Trollhättan, säger Paul Åkerlund, kommer förslaget troligen upp efter valet- man har inte hunnit med.

Eller är det kanske inte tillräckligt viktigt?

– Nja, det är väl så att med den arbetsbelastning vi har haft så är det väl andra frågor som har prioriterats högre, säger Paul Åkerlund.

Den förklaringen köper inte Fahime Nordborg från Vänsterpartiet, kvinnan bakom den motion om att skärpa pensionsvillkoren,  som ska behandlas av det nya fullmäktige:

– Om ambitionen hade funnits bland de ledande politikerna i Trollhättan hade man gjort så att nu 2014, skulle de nya bestämmelserna gälla.

Varför är det så viktigt att förändra pensionssystemet?

– Jag som vänsterpartist tycker att vi borde föregå med gott exempel. De som är arbetslösa måste kämpa med näbbar och klor. Varför ska det vara annorlunda för oss politiker?

-- De hade chansen, de hade verkligen chansen. Motionen kom för ett och ett halvt år sedan. Då hade de möjlighet att göra någonting, och det är beklämmande att man inte har gjort det.

– Jag är väldigt besviken på de ledande politikerna i Trollhättan för att man inte ser över reglerna, säger Fahime Nordborg.

De kommuner som har fattat beslut om SKL-s nya förslag är Bengtsfors, Färgelanda, Vänersborg, Lilla Edet, Mellerud, Dals Ed, Sotenäs och Tanum.