Polisen utreder flygolyckan utanför Nossebro -inte haverikommissionen

1:35 min

Statens haverikommission kommer inte utreda gårdagens flygolycka, där ett sportflygplan störtade och piloten omkom. Istället är det polisen som kommer att utreda olyckan.

Sportflygplanet startade på måndagsmorgonen från Backamo flygplats utanför Ljungskile, men kom aldrig fram till målet Ållebergs flygfält utanför Falköping. Resterna av planet hittades i närheten av Nossebro och polisen ska nu utreda varför planet störtade.

– Vi jobbar ju brett, vi har inte nu kunskapen hur detta gått till. Vi kollar på flygplanet om det finns tekniska fel där eller om det kanske finns någon sjukdomsbild som orsakat detta, berättar polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

Denna olycka utreds alltså av polisen –inte Statens haverikommission.

– Tidigare var det så att detta omfattades av haverikommissionen, men lagstiftarna har bestämt att vi bara ska utreda de allvarligaste typerna av olyckor, berättar Hans Ytterberg, generaldirektör för haverikommissionen.

Planet var ett experimentellt klassat flygplan, ett plan som är hemmabyggt eller ombyggt.

Vanligtvis är det Transportstyrelsen som arbetar för en säker luftfart i Sverige, men dom ansvarar inte för tillsynsansvaret på de om- och hemmabyggda flygplanen.

Transportstyrelsen har valt att delegera det ansvaret till Svenska EAA, Experimental Aircraft Association. EAA ansvarar därför för besiktning och kontroll av de hemmabyggda flygplanen.

– Vi har hand om allt som är hembyggen och äldre ombyggda flygplan, berättar Curt Sandberg ordförande för EAA.

– Det är ytterst, ytterst sällan som det är några tekniska problem. Det är lika sällan på hemmabyggen som på fabriksbyggda flygplan. Så det är väldigt få olyckor vill jag påstå, avslutar Curt Sandberg.