Sex och samlevnad på schemat för Vänersborgs niondeklassare

1:36 min

I dag och imorgon är det sex och samlevnad som gäller i Vänersborg – i alla fall för kommunens alla niondeklassare. 

I över tio år har kommunen arrangerat två fulla temadagar för ungdomarna, dagar som handlar om droger, sex och samliv. 

– De här dagarna samlar vi alla kommunens nior för att ge en uppstart kring sex och samlevnad. Undervisningen kommer ske i skolan men här får dom en kickoff, berättar kommunens folkhälsosamordnare Annelie Lindgren.

Till detta års temadagar har det samlats ungefär 450 stycken niondeklassare. Föreläsningarna kommer ske inne i idrottshuset och inne i lokalen är det en något nervös stämning där eleverna sitter på plaststolar i långa rader. Längst fram står en man och föreläser om droger.

När det bryts för lunch märker man att många är berörda av drogföreläsningen.

– Detta var ganska känsligt, man kände för att börja gråta. Det tog på en, säger 15 åriga Albiona Kelmendi som går på Tärnanskolan.

– Man öppnar verkligen upp när man får höra hur verkligen är för vissa personer, instämmer 15 årige Alban Zeheli som även han går på Tärnanskolan.

Både Albiona Kelmendi och Alban Zeheli tycker att temadagarnas ämnen är viktiga och intressanta. 

– Det känns ju bra att få prata om sånt här, vi har ju ändå börjat växa upp lite och nu börjar vi gymnasiet. Man behöver nog lära sig att man kanske måste tänka till lite först, säger Albiona Kelmendi.

Temadagarna har vart en återkommande punkt för Vänersborgs niondeklassare i många år och är, enligt folkhälsosamordnaren Annelie Lindgren ett minne som stannar kvar länge hos många av eleverna.

– Jag kan träffa tidigare elever som säger: åh, dom där dagarna. Så vi får väldigt fin feedback av de som var med för ganska många år sedan, avslutar Annelie Lindgren.