Val 2014

Jonas Sjöstedt: OK med vinster i välfärden om de investeras

1:30 min

Vinster i välfärden kan visst tillåtas, så länge vinsten investeras i verksamheten. Det sa Vänsterledaren Jonas Sjöstedt i P4 Västs partiledarutfrågning idag.

Till exempel så kan Fridaskolan, som gör vinst men utan någon utdelning till ägarna, kan få fortsätta sin verksamhet om Vänsterpartiet får bestämma.

– Jag tror inte så mycket kommer att hända med Fridaskolan. Om de återinvesterar sina överskott då passar de väl in i vår modell får det fortsätta.

– Det är själva vinstuttaget som vi vill stoppa-  det som hände i Uddevalla, med en gymnasieskola som bara upphörde, att inte det ska kunna hända.

Företag som går med vinst och återinvesterar vinsten, är det okej?

– Ja, för det är ju det vi vill, att resurserna ska gå tillbaka till verksamheten.

Många av frågorna i Vänsterpartiets manifest liknar Socialdemokraternas. Även S vill begränsa vinsterna i välfärdsföretagen. Men Stefan Löfvén, tilltänkt statsminister i en eventuell rödgrön regering,  tvekar ändå att ta med Vänsterpartiet i en sådan. Något som Jonas Sjöstedt säger att han har svårt att förstå.

– Jag har svårt att se det, för verkligheten talar för vår lösning. LO har lagt ett förslag som är väldigt likt vårt. Jag tror det skulle vara populärt bland Socialdemokratiska väljare att stoppa vinsterna.

– Jag har svårt att tro att Stefan Löfvén, som är en klok man, skulle välja att rädda Attendo istället för att bygga en rödgrön regering, säger Jonas Sjöstedt.