Sommarväder skördade drunkningsoffer

Även om färre drunknade i augusti än befarat går sommaren 2014 till historien som den hittills näst sämsta under 2000-talet.

– Det är lite för enkelt att skylla på fint väder, säger Anders Wernesten vid Livräddningssällskapet.

Under årets sommarmånader drunknade 81 personer, den högsta siffran sedan 2002, visar preliminär statistik från Svenska Livräddningssällskapet.

Ett typiskt offer ger sig ut på simtur och missbedömer sin förmåga. Normalt sett drunknar man inte som "på film", skrikandes och viftandes med armarna.

– Om man ramlar från en kaj kan man möjligtvis ha tid att skrika och ropa på hjälp. Men om man är ute och simmar, och blir tröttare och tröttare, finns det till slut bara ork att hålla uppe munnen ovan ytan. Man orkar inte säga något och definitivt inte vinka på hjälp. Det har blivit väldigt tydligt den här sommaren, säger han och tillägger att det förekommit drunkningar då personen till och med simmat tillsammans med andra, och bara försvunnit.

För dålig statistik

På Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) avdelning för utvärdering och lärande har man gått igenom tillgänglig drunkningsstatistik från bland annat Socialstyrelsen, som vården rapporterar in, och konstaterat att den inte håller måttet. För att kunna jobba förebyggande behöver man veta vad som hänt, resonerar Jan Schylander, utredare. Nu funderar MSB på att börja samla in egen statistik.

– Man borde ha en insamling från många aktörer; polisen, räddningstjänst, rättsmedicin och media, säger han.

Schylander säger att 2014 års ökning beror på det vackra vädret.

– Vi kan med drunkningsstatistiken tydligt se vilka somrar som varit fina. Vi har dock en nedåtgående trend. För hundra år sedan var det tusen personer som årligen drunknade i det här landet, nu ligger vi på knappt hundra ett vanligt år, säger han.

Fler förklaringar

Men Anders Wernesten tycker att det måste finnas någon mer förklaring än det vackra vädret. På ett sätt vore det mer logiskt om folk drunknade i stormar.

– Det ska inte vara så att bara för att det är fint väder så ska folk gå och drunkna, säger han.

Positivt för årets sommar är att färre dog i augusti i år jämfört med 2013, och att inga barn drunknat under juli och augusti.

I stället är det män över 50 som ofta är offren. Wernesten säger att det är en grupp som är "ruggigt svår" att nå med informationskampanjer, och att flera goda krafter måste hjälpas åt.

– Det är människor som medvetet ger sig i vattnet och överskattar sin förmåga, så det är klart att det går att påverka.